Over fillers

De fillers die in Nederland gebruikt mogen worden zijn allemaal tijdelijks fillers. Permanente fillers zijn al jaren verboden. Er wordt vooral gewerkt met fillers van hyaluronzuur waarvan er meerdere merken op de markt zijn.

Naast hyaluronzuurfillers werken wij sinds kort ook met een heel nieuw soort filler, namelijk een filler gebaseerd op polynucleotide. Ook deze filler zorgt oa voor hydratatie van de huid en herstel van de weefselelasticiteit.

Algemene informatie over de behandeling met hyaluronzuur

Fillers zijn stoffen die geïnjecteerd worden in de huid voor herstel en verjonging van de huid.  Terwijl Botuline Toxine de spieren tijdelijk ontspant waardoor rimpels, lijnen en fronsen wegtrekken, vult een filler juist tijdelijk een groef, plooi of rimpel op. De meeste fillers zijn op basis van hyaluronzuur, een doorzichtige lichaamseigen gel. Je vindt de lichaamseigen stof van nature terug in het bindweefsel, zenuwweefsel, epitheelweefsel en in de huid. Deze glucose bouwsteen zorgt ervoor dat de huid soepel en veerkrachtig blijft. Naast het volume effect zorgt hyaluronzuur voor meer collageenvorming en hydratatie. Hierdoor gaat uw huid ook nog mooi stralen.

Wij werken alleen met A-merken hyaluronzuur zoals Saypha, Juvederm en Aliaxin. Met deze hyaluronzuren zijn al miljoenen behandelingen uitgevoerd en ook de veiligheid op langere termijn is  bewezen.

Ons meest gebruikt filler is Saypha. De structuur van deze filler blijft zacht, voelt natuurlijk en blijft een groot aantal maanden tot meer dan een jaar effectief. Omdat het middel biocompatibel is, is er geen risico op het optreden van een allergische reactie. Het wordt met een dunne naald geïnjecteerd, wat het injectietrauma en uw hersteltijd tot het minimum beperkt. De filler kan voor verschillende indicatiegebieden in het gezicht gebruikt worden. Hiervoor zijn verschillende soorten ontwikkelt met verschillende diktes, speciaal voor elk deel van het gezicht. Voor fijne rimpels of lippen gebruiken we een dunnere substantie dan bijvoorbeeld diepe rimpels

Tijdens het consultgesprek zal er gesproken worden of een filler voor u de beste keuze is of dat er een beter resultaat verwacht wordt met botox. Er zal gevraagd worden naar uw medische voorgeschiedenis, eerdere cosmetische behandelingen en uw wensen en verwachtingen. Ook als we verwachten dat u geen baat zult hebben bij de behandeling zullen we dit eerlijk met u bespreken en alternatieven doornemen met u. Alle vragen over het middel, alternatieven en voor- en nadelen kunnen worden gesteld.

Contra-indicaties

Er zijn meerdere redenen waarom een behandeling niet uitgevoerd kan worden. Onder andere zijn dit:

 • u heeft eerder een behandeling gehad met een permanente filler in het behandelgebied
 • u bent zwanger of geeft borstvoeding
 • u bent jonger dan 18 jaar
 • U heeft onrealistische verwachtingen

Aan de hand van de antwoorden die u heeft gegeven op de vragen op het anamneseformulier kunnen we bepalen of een behandeling met een filler veilig voor u is.

Behandelgebieden

De volgende zones/ gebieden kunnen behandeld worden bij dokter Poelma met fillers:

 • Opvullen fronsrimpel
 • Opvullen van de neuslipplooi
 • Opvullen rokerslijntjes
 • Opvullen jukbeenderen
 • Volume lippen
 • Opvullen marionetlijnen
 • Verstrakken kaaklijn
 • Opvullen kin

Wat u verder nog moet weten over de behandeling met fillers:

Het resultaat is bij lip -en oppervlakkige fillers direct al goed te beoordelen. Maar door eventuele zwelling is pas na 2-4 weken het definitieve resultaat te zien. Bij dieper geplaatste fillers zoals bij bv kaak -en jukbeenderen is het eindresultaat pas zichtbaar na ongeveer 6 weken. De filler zal langzaam door uw eigen lichaam afgebroken worden. Gemiddeld blijft de filler 9 – 12 maanden zichtbaar.

Algemene informatie over de behandeling met Philart

Philart is een nieuw soort skinbooster, een zogenaamde ‘PDRN-injectable’. PDRN staat voor gepolymeriseerde polynucleotiden. Deze injecteerbare gel heeft de eigenschap dat het watermoleculen kan binden en dus voor hydratatie van het weefsel zorgt en daarnaast anti-oxidatieve eigenschappen heeft. Hierdoor wordt een optimale omgeving gecreëerd voor de groei van fibroblasten. Fibroblasten zijn cellen in het bindweefsel en zorgen voor de aanmaak van collageen en elastine. Hiermee wordt het herstel van de weefselelasticiteit bevordert.

Philart is geschikt voor alle leeftijden en huidtypes.

Philart wordt gebruikt voor rimpels bv rond de mond of wangen. Ook kan het gebruikt worden bij oppervlakkige (acne)-littekens. Philart is ook zeer geschikt bij diepere rimpels en grotere delen van het lichaam zoals bijvoorbeeld de hals, decolleté, buik, dijen en diepe, grote littekens.

De behandeling van het gezicht duurt ongeveer 15 minuten.

Na het schoonmaken van de huid wordt de Philart geïnjecteerd in de huid volgens de BAP-techniek. Hierbij worden de injecties geplaatst in 10 anatomisch uitgekiende gebieden. Op elk punt wordt 0,1 ml gel ingespoten. Dit voelt als een soort insectenbeet. In totaal worden er dus voor de behandeling van het gezicht 20 injecties geplaats van in totaal 2 ml. Bij grotere gebieden moet uiteraard meer Juvenus gebruikt worden. Een ml is ongeveer voldoende voor een behandelgebied ter grootte van ongeveer een hand.

De nazorg van een behandeling met Philart is vergelijkbaar met de nazorg van een fillerbehandeling. Er is nagenoeg geen hersteltijd en na de behandeling kun je op de gebruikelijke wijze de huid verzorgen. Tijdens de eerste 48 uur na de behandeling wordt intensieve inspanning, een bezoek aan de sauna of zonnebank of zwaar tillen afgeraden.

De behandeling moet in het begin enkele malen met 4 weken tussenpoos herhaald worden en daarna kunnen langere tussenpozen aangehouden worden.

Het effect is vrijwel meteen te zien, maar na 2 weken is het optimale resultaat te zien.

De behandeling zelf

Tijdens de intake wordt er naar uw huid gekeken en bespreken we de verschillende opties. Als een botox of fillerbehandeling geen meerwaarde voor u heeft, zullen we dat eerlijk zeggen en andere opties met u bespreken. U vult tijdens de intake een anamneseformulier in. Op dit formulier worden verschillende vragen gesteld omtrent uw gezondheid. Aan de hand daarvan kunnen wij vaststellen of een behandeling met botox of fillers een veilige keuze is voor u.

Als besloten wordt om over te gaan tot een behandeling wordt er een behandelovereenkomst getekend. U geeft hiermee toestemming voor de behandeling en tevens staan in de overeenkomst  de eventuele bijwerkingen en complicaties. Wij proberen u zo goed mogelijk te informeren zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen.

Marieke Poelma

© 2020 - Dokter Poelma