Over fillers

De fillers die in Nederland gebruikt mogen worden zijn allemaal tijdelijks fillers. Permanente fillers zijn al jaren verboden. Er wordt vooral gewerkt met fillers van hyaluronzuur waarvan er meerdere merken op de markt zijn.

Algemene informatie over de behandeling met hyaluronzuur

Fillers zijn stoffen die geïnjecteerd worden in de huid voor herstel en verjonging van de huid.  Terwijl Botuline Toxine de spieren tijdelijk ontspant waardoor rimpels, lijnen en fronsen wegtrekken, vult een filler juist tijdelijk een groef, plooi of rimpel op. De meeste fillers zijn op basis van hyaluronzuur, een doorzichtige lichaamseigen gel. Je vindt de lichaamseigen stof van nature terug in het bindweefsel, zenuwweefsel, epitheelweefsel en in de huid. Deze glucose bouwsteen zorgt ervoor dat de huid soepel en veerkrachtig blijft. Naast het volume effect zorgt hyaluronzuur voor meer collageenvorming en hydratatie. Hierdoor gaat uw huid ook nog mooi stralen.

Wij werken alleen met A-merken hyaluronzuur zoals Aliaxin, Juvederm ultra smile voor de lippen , Maili en Saypha. Met deze hyaluronzuren zijn al miljoenen behandelingen uitgevoerd en ook de veiligheid op langere termijn is  bewezen.

Deze fillers blijven zacht en voelen natuurlijk aan. De fillers blijven tot een jaar effectief. Omdat hyaluronzuur biocompatibel is, is er geen risico op het optreden van een allergische reactie. Het wordt met een dunne naald geïnjecteerd, wat het injectietrauma en uw hersteltijd tot het minimum beperkt. De filler kan voor verschillende indicatiegebieden in het gezicht gebruikt worden. Hiervoor zijn verschillende soorten ontwikkelt met verschillende diktes, speciaal voor elk deel van het gezicht. Voor fijne rimpels of lippen gebruiken we een dunnere substantie dan bijvoorbeeld diepe rimpels

Tijdens het consultgesprek zal er gesproken worden of een filler voor u de beste keuze is of dat er een beter resultaat verwacht wordt met botox. Er zal gevraagd worden naar uw medische voorgeschiedenis, eerdere cosmetische behandelingen en uw wensen en verwachtingen. Ook als we verwachten dat u geen baat zult hebben bij de behandeling zullen we dit eerlijk met u bespreken en alternatieven doornemen met u. Alle vragen over het middel, alternatieven en voor- en nadelen kunnen worden gesteld.

Contra-indicaties

Er zijn meerdere redenen waarom een behandeling niet uitgevoerd kan worden. Onder andere zijn dit:

 • u heeft eerder een behandeling gehad met een permanente filler in het behandelgebied
 • u bent zwanger of geeft borstvoeding
 • u heeft eerder een allergische reactie gehad op hyaluronzuur of lidocaine
 • u bent jonger dan 21 jaar
 • U heeft onrealistische verwachtingen

Aan de hand van de antwoorden die u heeft gegeven op de vragen op het anamneseformulier kunnen we bepalen of een behandeling met een filler veilig voor u is.

Behandelgebieden

De volgende zones/ gebieden kunnen behandeld worden bij dokter Poelma met fillers:

 • Opvullen fronsrimpel
 • Opvullen van de neuslipplooi
 • Opvullen rokerslijntjes
 • Opvullen jukbeenderen
 • Volume lippen
 • Opvullen marionetlijnen
 • Verstrakken kaaklijn
 • Opvullen kin

Wat u verder nog moet weten over de behandeling met fillers:

Het resultaat is bij lip -en oppervlakkige fillers direct al goed te beoordelen. Maar door eventuele zwelling is pas na 2-4 weken het definitieve resultaat te zien. Bij dieper geplaatste fillers zoals bij bv kaak -en jukbeenderen is het eindresultaat pas zichtbaar na ongeveer 6 weken. De filler zal langzaam door uw eigen lichaam afgebroken worden. Gemiddeld blijft de filler 9 – 12 maanden zichtbaar.

De behandeling zelf

Tijdens de intake wordt er naar uw huid gekeken en bespreken we de verschillende opties. Als een botox of fillerbehandeling geen meerwaarde voor u heeft, zullen we dat eerlijk zeggen en andere opties met u bespreken. U vult tijdens de intake een anamneseformulier in. Op dit formulier worden verschillende vragen gesteld omtrent uw gezondheid. Aan de hand daarvan kunnen wij vaststellen of een behandeling met botox of fillers een veilige keuze is voor u.

Als besloten wordt om over te gaan tot een behandeling wordt er een behandelovereenkomst getekend. U geeft hiermee toestemming voor de behandeling en tevens staan in de overeenkomst  de eventuele bijwerkingen en complicaties. Wij proberen u zo goed mogelijk te informeren zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen.

Marieke Poelma

© 2020 - Dokter Poelma