Over botox

Algemene informatie over de behandeling met botulinetoxine

Het behandelen van rimpels zoals kraaienpootjes, fronsrimpels of zogenaamde marionettelijntjes kan worden uitgevoerd met botulinetoxine. Dit wordt gegeven middels een injectie. In Nederland worden verschillende merken gebruikt. Wij gebruiken uitsluitend de originele Botox van Alergan omdat uit onze ervaring is gebleken dat wij  hiermee de beste resultaten behalen. Met deze Botox behalen wij de hoogste klanttevredenheid. Botox is eigenlijk een eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium Botuline. Het eiwit blokkeert direct het ‘aanspansignaal’ tussen de zenuwen en de spiertjes in de huid en zorgt er zo voor dat de spieren verslappen waardoor rimpels verminderen of helemaal verdwijnen.

De behandelingen met botox hebben een tijdelijk effect van ongeveer 3 tot 4 maanden. Na regelmatige behandeling kan het resultaat tot wel 6 maanden zichtbaar blijven.

Tijdens het consultgesprek zal er gesproken worden of Botox voor u de beste keuze is of dat er een beter resultaat verwacht wordt met een filler. Er zal gevraagd worden naar uw medische voorgeschiedenis, eerdere cosmetische behandelingen en uw wensen en verwachtingen. Ook als we verwachten dat u geen baat zult hebben bij de behandeling zullen we dit eerlijk met u bespreken en alternatieven doornemen met u. Alle vragen over het middel, alternatieven en voor- en nadelen kunnen worden gesteld.

Contra-indicaties

Er zijn meerdere redenen waarom een behandeling niet uitgevoerd kan worden. Onder andere zijn dit:

 • u heeft eerder een allergische reactie gehad op botox
 • u bent zwanger of geeft borstvoeding
 • u bent jonger dan 21 jaar
 • U heeft onrealistische verwachtingen

Aan de hand van de antwoorden die u heeft gegeven op de vragen op het anamneseformulier kunnen we bepalen of een behandeling met botox veilig voor u is.

Toepassingen botulinetoxine:

 • Botox ontspant de spieren door de blokkade van prikkeloverdracht van de zenuw naar de spier. Bij injectie van het middel zal de werking van de spier afnemen of helemaal stil komen te liggen. Bij bijvoorbeeld fronsrimpels en kraaienpootjes zijn met name de spieren verantwoordelijk voor de rimpels. Door deze stil te leggen zullen daarmee ook de rimpels verminderen.
 • Botox blokkeert de zenuwen. Hierdoor is het goed te gebruiken als middel tegen overmatig zweten (de zenuwen prikkelen dan niet meer de zweetklieren), maar is het ook goed werkzaam tegen tandenknarsen of migraine. Migraine kan ontstaan door onwillekeurig aanspannen van de spieren van het voorhoofd en door de zenuw uit te schakelen zullen deze bewegingen niet meer ontstaan.

Behandelgebieden

De volgende zones/ gebieden kunnen behandeld worden bij dokter Poelma met botox.

Gezichts zones
 • Voorhoofd
 • Wenkbrauwlift
 • Kraaienpootjes
 • Fronsrimpel
 • Gummy smile
 • Antitranspiratie

Wat u verder nog moet weten over de behandeling met botox:

Het duurt ongeveer 2 weken totdat u maximaal effect heeft van de behandeling. Na ongeveer 6 weken  neemt de mogelijkheid om de spiertjes aan te spannen weer langzaam toe. Er groeien dan namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan om de geblokkeerde zenuweinden te vervangen. Een behandeling moet in eerste instantie elke 3 maanden herhaald worden. Uiteindelijk zal de tijd tussen de behandeling oplopen tot ongeveer 4-9 maanden.

Mensen die veel fronsen, kunnen soms ongewild een norse of boze gelaatsuitdrukking hebben. Bovendien kunnen fronsrimpels ‘in de huid’ blijven staan. De behandeling met botox kan daarom ook rimpels voorkomen. Bestaande rimpels kunnen na een behandeling minder diep worden omdat u de spieren enkele maanden niet heeft gebruikt en de huid rust heeft gekregen.

Wij gaan voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat. U hoeft niet bang te zijn uw volledige mimiek te verliezen, omdat we meestal beginnen met het behandelen van 1 zone. Mocht dit toch niet het te verwachten resultaat geven dan kunnen we het uitbreiden naar de behandeling van meerdere zones. De belangrijkste behandelgebieden zijn de voorhoofdsrimpel, de kraaienpootjes en de fronsrimpels.

Veiligheid botox

Botox is een buitengewoon veilig geneesmiddel. Omdat dit middel onder de geneesmiddelenwet valt, is er, voordat het op de markt werd toegelaten, jarenlang onderzoek gedaan naar effectiviteit, bijwerkingen en complicaties. Botox wordt al meer dan veertig jaar in de medische wereld gebruikt, onder andere bij kinderen en volwassenen met spierspasmen. Tot nu toe zijn er nog geen nadelige lange termijn effecten geregistreerd.

De behandeling zelf

Tijdens de intake wordt er naar uw huid gekeken en bespreken we de verschillende opties. Als een botox of fillerbehandeling geen meerwaarde voor u heeft, zullen we dat eerlijk zeggen en andere opties met u bespreken. U vult tijdens de intake een anamneseformulier in. Op dit formulier worden verschillende vragen gesteld omtrent uw gezondheid. Aan de hand daarvan kunnen wij vaststellen of een behandeling met botox of fillers een veilige keuze is voor u.

Als besloten wordt om over te gaan tot een behandeling wordt er een behandelovereenkomst getekend. U geeft hiermee toestemming voor de behandeling en tevens staan in de overeenkomst  de eventuele bijwerkingen en complicaties. Wij proberen u zo goed mogelijk te informeren zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen.

Na de behandeling – voorwaarden bijspuiten

Wij spuiten de door de fabrikant vastgestelde hoeveelheid botox in om een optimaal resultaat te behalen. Dit is ook bijna altijd voldoende. Het eindresultaat is ook pas goed te zien tussen dag 10 en dag 14 na de behandeling. Als u twee weken na de dag van uw botox behandeling niet tevreden bent met het resultaat verzoeken wij u om een foto van u zelf te sturen via de whatsapp (0648495533) of mail(dokterpoelma@gmail.com). Wij beoordelen deze en maken dan een afspraak om bij te spuiten. Let op deze garantie geldt alleen als u melding maakt na twee weken en voor drie weken na de behandeling. (*) Bijspuiten kan niet bij overmatig zweten en tandenknarsen.

Marieke Poelma

© 2020 - Dokter Poelma